Nieuws en updates

Scroll door ons archief en verneem wat de Last Post Association allemaal doet.

14/03/2021

Een bijzonder jaar

14/03/2020 – 14/03/2021: Een bijzonder jaar

Voor het eerst sinds de allereerste Last Post op maandag 2 juli 1928 (*), mochten er geen toeschouwers aanwezig zijn op de dagelijkse Last Post onder de Menenpoort op zaterdag 14 maart 2020. Dit omwille van de COVID-19-maatregelen die een jaar later nog steeds een invloed hebben op ons dagelijks leven.

Hierbij een chronologisch overzicht van dit bijzondere jaar:

  • 14 maart 2020: De plechtigheid werd tot het strikte minimum herleid, nl. uitsluitend het blazen van de Last Post ter ere van de gevallen soldaten van het Gemenebest. Er werd geen publiek meer toegelaten onder de Menenpoort.
  • 18 maart 2020 – 11 mei 2020: 1 klaroener blaast dagelijks de Last Post
  • vanaf 11 mei 2020: dagelijks 3 klaroeners
  • 1 juli 2020: maximaal 400 toeschouwers
  • 28 juli 2020: maximaal 200 toeschouwers
  • 29 oktober 2020 tot heden: geen publiek meer toegelaten; dagelijks 2 klaroeners


Dagelijkse plechtigheid werd niet onderbroken

Sinds de uitbraak van COVID-19 heeft de Last Post Association alles in het werk gesteld om de continuïteit van de dagelijkse plechtigheid te blijven garanderen. Voorzitter Benoit Mottrie: “De Last Post Association is bijzonder tevreden en fier dat het unieke dagelijkse eerbetoon aan de gesneuvelden steeds is kunnen blijven doorgaan. Wanneer we terugkijken op het afgelopen jaar, dan beseffen we zeer goed dat dit allesbehalve evident was.”

Grote dankbaarheid

Voorzitter Benoit Mottrie vervolgt: “De Last Post Association is bijzonder dankbaar omdat het ons gelukt is om de dagelijkse plechtigheid niet te moeten onderbreken. Ik wil hierbij zeer uitdrukkelijk alle klaroeners, de ceremonial assistants, de leden van het bestuur en alle medewerkers van onze vereniging danken voor hun zeer uitzonderlijke inzet in het voorbije jaar. Niet alleen vanuit het binnenland, maar van over de gehele wereld hebben wij vele duizenden steunbetuigingen en blijken van bijzondere appreciatie ontvangen omdat de dagelijkse plechtigheid niet werd onderbroken.”

De Last Post Association wil ook de Stad Ieper, de politie en de Commonwealth War Graves Commission en alle mensen werkzaam op deze diensten uitdrukkelijk danken voor de zeer bijzondere samenwerking het afgelopen jaar. Hun medewerking was en blijft cruciaal nu COVID-19 nog niet verdwenen is.

Huidige maatregelen

De Last Post Association heeft het contact met de vele bezoekers uit binnen- en buitenland zeer zeker gemist het afgelopen jaar. Tot nader bericht vanuit de Last Post Association, blijven de huidige COVID-19-maatregelen van kracht waarbij er nog steeds geen publiek onder en in de onmiddellijke omgeving van de Menenpoort toegelaten kan worden. 

(*) Het was onmogelijk de plechtigheid te organiseren tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Last Post

Elke dag om 20.00 uur ‘s avonds. Het dagelijks eerbetoon.

Laatste berichten

Deel op