Nieuws en updates

Scroll door ons archief en verneem wat de Last Post Association allemaal doet.

15/03/2014

Kim Phuc – Last Post, 23/03/2014

Phan Thi Kim Phuc (1963), beter bekend als Kim Phuc, werd in 1972 tijdens de Vietnamoorlog het slachtoffer van een napalmaanval op haar dorp Trang Bang.

De foto van het toen negenjarige meisje dat verbrand over haar hele lichaam, naakt en huilend van de pijn uit de hel wegvlucht, genomen op 8 juni door persfotograaf Nick Ut, is iconisch geworden voor de wreedheid van de oorlog tegenover kinderen en weerloze burgers.

Tegen alle verwachtingen in overleefde zij haar verwondingen. Ze lag een jaar in een Vietnamees ziekenhuis, en werd in 1984 in Duitsland geopereerd. Zij ondervindt nog steeds gezondheidsproblemen.

Op de terugreis van haar huwelijksreis van Cuba naar Moskou in 1992 verliet Kim en haar man het vliegtuig tijdens een tussenlanding in Canada, waar zij politiek asiel vroegen. Zij wonen sindsdien in Toronto, waar Kim zich blijft inzetten voor verzoening en vrede. Ze richtte haar eigen stichting op The Kim Foundation, een organisatie die kinderen helpt die slachtoffer geworden zijn van oorlogen.

Op 10 november 1994 werd zij uitgeroepen tot Goodwill Ambassadeur voor UNESCO, en in 1996 sprak ze op de veteranendag in Washington, waar ze aan de veteranen liet weten dat ze hen vergaf voor wat ze haar en het Vietnamese volk hadden aangedaan.

De fotograaf van de inmiddels iconische foto is Nick Ut van Associated Press en hij heeft er de Pulitzer-prijs mee gewonnen. De foto-montage op de cover is van Anne Bayin, vriendin & mentor van Kim Phuc.

In het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog nam Rotary Kortrijk de opportuniteit ter hand om Kim Phuc uit te nodigen voor de 75ste verjaardag van zijn Stichtingsvergadering die plaatst vond op de vooravond van WO II, als aanklacht tegen alle vormen van oorlog en geweld.

Kim Puc zal de dagelijkse Last Post bijwonen op zondag 23 maart 2014 om 20.00 uur.

De Last Post

Elke dag om 20.00 uur ‘s avonds. Het dagelijks eerbetoon.

Laatste berichten

Deel op