Nieuws en updates

Scroll door ons archief en verneem wat de Last Post Association allemaal doet.

12/03/2011

Nieuw Indisch monument

Op zaterdag 12 maart 2011 om 10.00 uur werd een nieuw monument ter nagedachtenis van de gesneuvelde Indiase soldaten in WOI in Vlaanderen en Noord-Frankrijk ingehuldigd bij de Menenpoort. Dit monument vervangt de herdenkingssteen, die sinds 2002 zijn plaats had op het grote grasveld naast de Menenpoort.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden ruim 130.000 soldaten van het Indische Korps ingezet aan het Westelijke Front. Vanaf september 1914 kwamen de Indiase troepen aan in Marseille. Ze werden voor het eerst ingezet in een grote slag begin november 1914 tussen Mesen en Hollebeke, onderdeel van de 1ste Slag bij Ieper. Op 26 april 1915, namen Indiase troepen deel aan de 2de Slag bij Ieper. Op de Pilkem Ridge, ten noorden van Ieper, leden de Indiase troepen zware verliezen ten gevolge van het gifgas en zware artillerie beschietingen.

De Indiase troepen namen deel aan tal van veldslagen in Vlaanderen en Noord-Frankrijk. In totaal sneuvelden ongeveer 9.000 Indiase soldaten aan het Westelijke front. Heel wat Indiase soldaten werden onderscheiden met belangrijke eretekens voor hun moed in Flanders’ Fields: 6 Victoria Cross, 243 Indian Order of Merit en 648 Indian Distinguished Service Medals.

Gezien de belangrijke bijdrage van het Indische Korps in WOI, vond de Indiase ambassade het noodzakelijk om een nieuw monument ter ere van de Indiase soldaten die hier vochten en hun leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog op te richten. Dit monument vervangt de kleine herdenkingssteen, die in 2002 geplaatst werd op het grasveld naast de Menenpoort en waar jaarlijks op 12 november een kleine plechtigheid wordt georganiseerd. Het nieuwe monument komt op dezelfde plaats, is iets groter dan het vorige en is een voorstelling van het Nationale Symbool van India: de 4 leeuwen – waarvan 3 zichtbaar – die kracht, moed, trots en vertrouwen symboliseren.

De inhuldiging van het nieuwe monument vond plaats op zaterdag 12 maart 2011 om 10.00 u. Het monument werd onthuld door de Indische ambassadeur in België Dr. J. Bhagwati en Burgemeester Dehaene, in aanwezigheid van diverse burgerlijke en militaire hoogwaardigheidsbekleders. De Indische ambassade nodigde de Ieperse bevolking uit om de plechtigheid bij te wonen.

Inauguration new Indian Monument

De Last Post

Elke dag om 20.00 uur ‘s avonds. Het dagelijks eerbetoon.

Laatste berichten

Deel op