Nieuws en updates

Scroll door ons archief en verneem wat de Last Post Association allemaal doet.

01/11/2013

11/11/2013 op Eén en Canvas

VRT Televisie herdenkt de Wapenstilstand

Rechtstreekse uitzending van de twee speciale Last Post-plechtigheden in Ieper – maandag 11 november op Eén en Canvas

Op maandag 11 november 2013 brengt VRT Televisie rechtstreeks verslag uit van de twee speciale edities van de traditionele Last Post-plechtigheid in Ieper ter herdenking van de Wapenstilstand. In de voormiddag, vanaf 10.45 u., is er de live-uitzending van de Last Post ter gelegenheid van de 95ste verjaardag van de Wapenstilstand. Na de middag, vanaf 15.00 u., volgt een verslag van de extra Last Post naar aanleiding van de ‘Gathering of the Soil’, in aanwezigheid van onder meer minister-president Kris Peeters, de Britse prins-gemaal Prince Philip en Prins Laurent.

Al sinds 1928 wordt in Ieper aan de Menenpoort dagelijks een Last Post-herdenking gehouden. De ceremonie vond ondertussen al meer dan 29.000 keer plaats. De Last Post is oorspronkelijk het klaroengeschal dat in het Britse en andere legers het einde van de werkdag aankondigde. In de context van de Last Post-plechtigheid symboliseert het een afscheid en een eerbetoon aan de gesneuvelden. Op 11 november, de dag van de Wapenstilstand, is er jaarlijks een speciale editie van de Last Post en dit jaar zijn er zelfs twee. Ze worden allebei rechtstreeks uitgezonden door VRT Televisie.

Speciale Last Post Ieper – maandag 11 november om 10.45 u. op Eén

De uitzending van de eerste speciale Last Post-ceremonie onder de Menenpoort start om 10.45 u. Voor het commentaar zorgen VRT-journalist Geert Spillebeen en professor Sophie De Schaepdrijver (Pennsylvania State University), een autoriteit op het vlak van de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog.

Vóór de Eerste Wereldoorlog was de Menenpoort niet meer dan een bruggetje over de stadswal. Over die brug trokken tijdens de “Groote Oorlog” miljoenen soldaten richting loopgraven. Op de monumentale Menenpoort staan bijna 55.000 namen gebeiteld van Britse soldaten die in de buurt sneuvelden, maar geen gekend graf hebben. In en om Ieper verloren in de Eerste Wereldoorlog zo’n 500.000 militairen het leven.

Speciale Last Post Ieper: The Gathering of the Soil – maandag 11 november om 14.30 u. op Canvas

Na de middag zendt Canvas de tweede speciale Last Post-plechtigheid uit. De Menenpoort krijgt dan hoog, koninklijk bezoek uit Londen: Prince Philip, Duke of Edinburgh en echtgenoot van de Engelse koningin Elisabeth, komt speciaal naar Ieper voor “The Gathering of the Soil”. Hij neemt 70 zandzakjes met grond van het front (‘soil from Flanders Fields’) in ontvangst. De zakjes zijn gevuld door 70 vooral Vlaamse en enkele Waalse scholen. Evenveel Britse scholen werken mee aan het project, want de zandzakjes worden later vermengd met Britse grond. Deze aarde – heilige grond voor de Britten – komt in een nieuwe Flanders Fields Memorial Garden, een WO1-herinneringstuin naast Buckingham Palace. De plechtigheid wordt opgeluisterd door de band van de Coldstream Guards en een gun crew van The King’s Troop. Prince Philip wordt bij de ceremonie en de Special Last Post geëscorteerd door minister-president Kris Peeters en Prins Laurent.

VRT-journalist Geert Spillebeen geeft commentaar bij de beelden, samen met diplomaat Nic Van der Marliere, buitenlands vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering en één van de initiatiefnemers van dit project.

  • De Last Post in Ieper: maandag 11 november 2013 om 10.45 u. op Eén
  • The Gathering of the Soil: maandag 11 november 2013 om 14.30 u. op Canvas

De Last Post

Elke dag om 20.00 uur ‘s avonds. Het dagelijks eerbetoon.

Laatste berichten

Deel op