Nieuws en updates

Scroll door ons archief en verneem wat de Last Post Association allemaal doet.

22/05/2017

Archief Last Post Association naar Stadsarchief Ieper

De voorbije maanden werkte de Last Post Association samen met het Stadsarchief Ieper aan het verzamelen en het ordenen van haar archief. Verschillende bestuursleden en medewerkers van de Last Post Association inventariseerden de waardevolle documenten die eerst werden gecentraliseerd bij het secretariaat van de vereniging.

De Last Post Association werd opgericht in 1928 als het Last Post Comité en kreeg zijn huidige naam in 1999. Sinds 1928 organiseert deze Ieperse vrijwilligersorganisatie elke avond de herdenkingsplechtigheid onder de Menenpoort waarbij de klaroenblazers de Last Post blazen. Enkel tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de plechtigheden onderbroken en op 9 juli 2015 werd de 30.000ste Last Post georganiseerd. De Last Post Association stelt zich tot doel deze traditie eeuwig in stand te houden om zo de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog uit het Britse Gemenebest te blijven herdenken.

Na bijna 90 jaar is dit dagelijks eerbetoon niet meer weg te denken uit het leven van de stad Ieper. De plechtigheid bezorgt de Menenpoort een uniek karakter en Ieper en de Westhoek een niet te onderschatten internationale bekendheid en faam. Bezoekers van over de hele wereld wonen dagelijks de Last Post ceremonie bij.

Het archief van de vereniging wordt nu geschonken aan het Stadsarchief Ieper en bevat de correspondentie van de vereniging, fotomateriaal, een overzicht van de speciale plechtigheden…. Het topstuk is het notulenboek van de vereniging met alle verslagen uit de beginperiode tot de jaren ’90. Dit boek geeft een gedetailleerd overzicht van de geschiedenis en activiteiten van de Last Post Association door de jaren heen.

Naast het archief van stad en OCMW beheert het Stadsarchief bijna 100 verschillende archieven van bedrijven, verenigingen en families die samen het geheugen van de streek vormen.

De Last Post

Elke dag om 20.00 uur ‘s avonds. Het dagelijks eerbetoon.

Laatste berichten

Deel op