Nieuws en updates

Scroll door ons archief en verneem wat de Last Post Association allemaal doet.

01/06/2017

Nakomelingen van soldaten uit Nieuw-Zeeland en Ierland herdenken familielid tijdens Last Post

Op donderdag 8 juni 2017 zullen een aantal nakomelingen (relatives, descendants) van een soldaat uit Nieuw Zeeland en Ierland die hier 100 jaar geleden tijdens de Mijnenslag gestreden heeft, hun familielid herdenken tijdens de Last Post en hun respect betuigen door een krans neer te leggen.

Westtoer heeft met de steun van de Provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse Regering uit 7 landen telkens twee nakomelingen uitgenodigd om 100 jaar later hier hun familielid te komen herdenken. De nakomelingen komen gespreid over het jaar en uit Nieuw-Zeeland (deze week), Ierland (deze week), Verenigd Koninkrijk (eind juli), Frankrijk (september), Australië (september), Duitsland (oktober) en Canada (november). Westtoer komt tussen in de reis- en verblijfskosten en biedt hen ook een gepersonaliseerd programma in de streek aan.

Concreet:

  • De Nieuw-Zeelandse Julia Tatam is de kleindochter van Samuel Frickleton, die op 7 juni 1917 met zijn bataljon deelnam aan de Mijnenslag. Voor zijn moedige daden krijgt hij een Victoria Cross, de hoogste Britse militaire onderscheiding. Hij overleeft de oorlog en overlijdt in 1971. 100 jaar later herdenkt Julia en haar man Michael Cassin haar grootvader met een kransneerlegging onder de Menenpoort in Ieper. Een filmpje en alle andere info over Samuel Frickleton, kan je hier vinden.
  • De Ier Brian Hanratty is de zoon van Alphie Hanratty. Hij trok met het 10th battalion (South Belfast volunteers) Royal Irish Rifles (36th Ulster Division) de heuvelrug van de Wijtschateboog op en kon met zijn peloton van 40 soldaten zonder veel verliezen de vooropgestelde doelen veiligstellen. Alphie overleefde de oorlog en studeerde voor arts. Later kreeg hij één zoon, namelijk Brian. Een filmpje en alle andere info over Alphie Hanratty, kan je hier vinden. Opmerkelijk is de brief in het filmpje, die de originele brief is die Alphie aan zijn moeder schreef op 14 juni 1917 met het relaas van zijn indrukken op de eerste dag van de Mijnenslag. De voice-over die deze brief voorleest, werd ingelezen door … Alphie’s zoon Brian. 100 jaar later zal Brian in het gezelschap van zijn zoon, Kilian, een krans neerleggen onder de Menenpoort in Ieper.

De Last Post

Elke dag om 20.00 uur ‘s avonds. Het dagelijks eerbetoon.

Laatste berichten

Deel op