Nieuws en updates

Scroll door ons archief en verneem wat de Last Post Association allemaal doet.

01/10/2017

Nieuw-Zeelandse herdenking van de Slag om Passendaele

Op 12 oktober 2017 is het precies 100 jaar geleden sinds Nieuw-Zeeland deelnam aan de Slag om Passendale tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze rampzalige dag is nog steeds de “donkerste dag” van dit land in de Stille Zuidzee. Op 11 en 12 oktober herdenken we dit met een Nieuw-Zeelandse Nationale Herdenkingsdienst in Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke en met een cultureel evenement – met een ceremoniële Māori waka (kano) – bij de Menenpoort in Ieper.

Een eeuw geleden leed Nieuw-Zeeland in Passendale het grootste verlies van mensenlevens op een enkele dag in haar moderne geschiedenis – met ongeveer 960 mannen dood of dodelijk gewond in een paar korte uren.

Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog bedroeg de bevolking van Nieuw-Zeeland slechts 1 miljoen mensen. Zo’n 100 000 Nieuw-Zeelanders – 10% van de totale bevolking en de helft van de mannelijke bevolking van werkzame leeftijd – reisde naar de andere kant van de wereld om te vechten. Ongeveer 60% onder hen zouden slachtoffers worden, en bijna 20% zou nooit meer naar huis terugkeren. Deze oorlogservaring heeft een grote invloed gehad op ons jonge land, en heeft ons blijvende streven naar veilgheid en vrede mee gevormd.

Nu, honderd jaar later, zullen Nieuw-Zeelanders opnieuw naar België reizen om diegenen die gevochten hebben te herdenken en om onze huidige vriendschap met België en Europa te vieren.

Op 11 oktober organiseren we om 19u00 bij de Menenpoort in Ieper een evenement waarbij de reis- en vaargeschiedenis van Nieuw-Zeeland, onze unieke culturele identiteit en onze ervaring in Passendale benadrukt worden. Er zal een videoprojectie op de vestingmuren van Ieper zijn evenals de aankomst van een ceremoniële Māori waka (kano). Het evenement zal sterke Māori culturele elementen hebben, waarmee we de belangrijke rol die Māori speelden tijdens de Eeerste Wereldoorlog en hun status als tangata whenua (‘mensen van het land’) van Nieuw-Zeeland onderstrepen. Dit evenement benadrukt het feit dat terwijl 100 jaar geleden Nieuw-Zeelandse soldaten “van de uiterste hoeken van de aarde” hierheen kwamen, Nieuw-Zeeland en Europa vandaag hechter zijn dan ooit. Dit evenement zal voorafgaan aan de traditionele Last Post Ceremonie onder de Menenpoort, met een grote delegatie van de New Zealand Defence Force en een optreden van de Nieuw-Zeelandse muzieklegende Dave Dobbyn.

Dit evenement wordt in nauwe samenwerking met de stad Ieper en met de steun van de Vlaamse Regering georganiseerd.

Op 12 oktober zal Nieuw-Zeeland de Slag om Passendale herdenken met twee diensten. De eerste, om 11u00, is de Nieuw-Zeelandse Nationale Herdenkingsdienst bij Tyne Cot Cemetery, waar meer dan 500 Nieuw-Zeelanders liggen, en waar 1166 Nieuw-Zeelanders herdacht worden op het New Zealand Memorial to the Missing. Een delegatie van de New Zealand Defence Force, een groep jeugdambassadeurs uit Nieuw-Zeeland en een aantal VIPs zullen deelnemen aan deze herdenkingsdienst. Op 19u15 wordt het herdenkingsprogramma tot een einde gebracht met een “Sunset Service”, een speciale ceremonie bij zonsondergang bij Buttes New British Cemetery, waar het Nieuw-Zeelandse verhaal van de Slag om Passendale op een unieke manier wordt gebracht. Deze evenementen worden in nauwe samenwerking met het Memorial Museum Passchendaele 1917 en de stad Zonnebeke georganiseerd.

Evenementenprogramma

11 oktober 2017

  • 19u00 Videoprojectie en waka evenement bij de Menenpoort, Ieper
  • 20u00 Last Post ceremonie met een Nieuw-Zeelandse focus bij de Menenpoort, Ieper

12 oktober 2017

  • 11u00 Nationale herdenkingsdienst voor Nieuw Zeeland’s deelname aan de Slag om Passendale, Tyne Cot Cemetery
  • 15u00 Opening van de New Zealand Memorial Poppy Garden, Memorial Museum Passchendaele 1917, Zonnebeke (onder leiding van de New Zealand Passchendaele Society en het Memorial Museum Passchendaele 1917)
  • 16u00 Bomen plantactie in het “Vredesbos”, Polygon Wood, Zonnebeke (gecoördineerd door het Memorial Museum Passchendaele 1917)
  • 19u15 Sunset Service, Buttes New British Cemetery

De Last Post

Elke dag om 20.00 uur ‘s avonds. Het dagelijks eerbetoon.

Laatste berichten

Deel op