Nieuws en updates

Scroll door ons archief en verneem wat de Last Post Association allemaal doet.

25/10/2017

Delegatie Last Post Association naar India en Australië voor wapenstilstand

Op zondag 5 november 2017 reist de Ieperse Last Post Association naar India en vervolgens naar Australië in het kader van de herdenkingen van Wapenstilstand. De delegatie, die bestaat uit voorzitter Benoit Mottrie en uit klaroeners Rik en Dirk Vandekerckhove, zullen er deelnemen aan diverse officiële herdenkingsplechtigheden. Deze dubbele missie onderstreept de doelstelling van de Last Post Association om de gevallen soldaten van het Gemenebest te blijven eren en te herdenken.

India

Op uitnodiging van President Pranab Mukherjee van India brengen Hunne Majesteiten Koning Filip en Koningin Mathilde van 5 tot 11 november 2017 een Staatsbezoek aan India, in aanwezigheid van de Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en de Minister-presidenten van de Gemeenschappen en Gewesten. Op het programma staan verschillende activiteiten in New Delhi en Mumbai. Op verzoek van het Hof werd ook de Last Post Association uitgenodigd om deel te nemen aan diverse plechtigheden tijdens het Staatsbezoek.

Zo zal de delegatie van de Last Post Association deelnemen aan de ceremonie op 7 november 2017 aan het India Gate-monument in New Delhi. De 42 meter hoge boog van het monument werd in 1921 door Edwin Lutyens ontworpen, naar het voorbeeld van de Arc de Triomphe in Parijs. Het monument herinnert aan de soldaten uit Brits-Indië die in de Eerste Wereldoorlog voor het Britse Rijk zijn gestorven. Ingegraveerd zijn de namen van meer dan 93.000 gesneuvelde soldaten uit Brits Indië.

Australië

Op donderdag 9 november zal de delegatie van de Last Post Association dan doorreizen naar het Australische Melbourne en dit op uitnodiging van de Victorian Branch van de RSL. RSL staat voor “Returned and Services League of Australia” (www.rsl.org.au). De RSL is actief in heel Australië en telt ± 240.000 leden. Het is de grootste vereniging die actieve en gewezen Australische soldaten groepeert. De RSL organiseert tal van activiteiten en zorgt dat haar leden toegang krijgen tot welzijn, tot het pensioen waar ze recht op hebben, tot gezondheidszorg, …

Klaroeners Rik en Dirk Vandekerckhove zullen op zaterdag 11 november 2017 de Last Post en de Reveille blazen aan de Shrine of Remembrance in Melbourne. Rik en Dirk vinden het een bijzondere eer: “Elke dag luisteren wij met onze groep klaroenblazers de Last Post op onder de Menenpoort te Ieper. De vele bezoekers uit binnen- en buitenland die ons na de plechtigheid komen groeten en telkens weer bedanken en ons hun verhaal vertellen, zijn vaak het meest treffend. Dat de Last Post Association gevraagd wordt om de Last Post te blazen in India en Australië doet ons blijvend denken aan het offer dat zo vele Indische en Australische soldaten hier hebben gebracht.”

Voorzitter Benoit Mottrie vervolgt: “Tijdens de oorlog 14-18 hebben er 324.000 Australische soldaten gevochten in Europa. Daarvan sneuvelden er 61.700 en waren er 155.000 gewonden. In totaal, bijna 2/3 van alle Australische soldaten sneuvelde of raakte dus gewond, een bijzonder hoog offer. In de Westhoek vochten de Australische soldaten bij Mesen, Ieper, Zonnebeke en Passendale, vaak samen met soldaten uit Nieuw-Zeeland. Op de Menenpoort staan er 6.193 namen van Australische soldaten vermeld. Jaarlijks is er Anzac-Day op 25 april waarbij de inzet van de Australische en Nieuw-Zeelandse troepen wordt herdacht”.

Hij vervolgt: “Ook de inzet van de soldaten uit voormalig Brits-Indië mogen we niet vergeten. Op de Menenpoort staan de namen van 412 vermiste soldaten uit Brits-Indië. Jaarlijks luisteren onze klaroeners de plechtigheid op aan het Indische monument boven aan de Menenpoort.”

“Op het programma van de delegatie staat ook nog een ontmoeting met de Gouverneur van Victoria. En op 14 november 2017 wordt de Last Post geblazen in de Australische hoofdstad Canberra in het Australian War Memorial. Dr. Brendan Nelson, director van het Australian War Memorial, heeft de Last Post Association uitgenodigd . Hij is mede-initiatiefnemer in de organisatie van de terugkeer van de Leeuwen van de Menenpoort die nu tijdelijk in Ieper staan ter herdenking van de 3e Slag bij Ieper. Na 26 november 2017 keren de leeuwen terug naar Australië. De Australische minister van Veteran’s Affairs Dan Tehan kondigde onlangs in Ieper aan dat Australië zal zorgen voor replica-leeuwen die dan een permanente plaats zullen krijgen in Ieper,” besluit voorzitter Benoit Mottrie.

Tot slot staat er ook een meeting met de Australische Minister Mathias Cormann (met Belgische roots) op het programma.

De Last Post

Elke dag om 20.00 uur ‘s avonds. Het dagelijks eerbetoon.

Laatste berichten

Deel op