Nieuws en updates

Scroll door ons archief en verneem wat de Last Post Association allemaal doet.

24/04/2016

Australië en de Last Post Association Ieper feliciteren Benoit Mottrie met het ereteken in de Order of Australia

Australian Embassy to Belgium / Last Post Association Ieper
GEMEENSCHAPPELIJK PERSBERICHT 24 APRIL 2016

De Australische regering en de Last Post Association feliciteren van harte Benoit Mottrie, voorzitter van de Ieperse Last Post Association, die op zondag 24 april 2016 een ereteken in de Order of Australia werd toegekend.

Deze onderscheiding erkent de belangrijke rol van de heer Mottrie in de betrekkingen tussen België en Australië.

Sinds 1990, is Benoit Mottrie lid van de raad van bestuur van de Last Post Association, een groep vrijwilligers die sinds meer dan 80 jaar instaat voor de dagelijkse Last Postplechtigheid onder de Ieperse Menenpoort. Dit monument bevat de namen van bijna 55.000 soldaten van het toenmalige Britse Gemenebest die tijdens de Eerste Wereldoorlog stierven in de gevechten rond Ieper en die geen gekend graf hebben. Onder hen de namen van 6.190 Australiërs – bijna de helft van het aantal Australiërs die sneuvelden in deze slagen – staan vermeld op de Menenpoort. Sinds 2006 is Benoit Mottrie voorzitter van de Last Post Association en eerder deze maand was hij exact 10 jaar voorzitter. Gedurende deze periode stond en staat hij in voor de goede werking van de Last Post Association, het superviseren en leiden van de dagelijkse plechtigheid, de relaties met de klaroeners, het coördineren van de bezoeken van bands en koren en het in goede banen leiden van het bezoek van prominenten van over de hele wereld. Tienduizenden Australiërs woonden onder de Menenpoort reeds de Last Postplechtigheden bij. Benoit Mottrie coördineerde het bezoek van diverse Australische ministers aan de Menenpoort en mocht tweemaal de Gouverneur Generaal van Australië begroeten.

De heer Mottrie werd reeds eerder erkend voor zijn rol in de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Hij is Commandeur in Orde van Leopold II en werd in 2015 erelid van de New Zealand Order of Merit.

Benoit Mottrie is een fervent voorstander van de vele Australisch-Belgische herdenkingen en speelde een vooraanstaande rol bij diverse begrafenis en andere plechtigheden voor Australische soldaten die in Vlaanderen stierven. Gedurende de vele jaren dat hij actief is binnen de Last Post Association, heeft Benoit Mottrie het bezoek van heel veel Australische delegaties en families mogelijk gemaakt en begeleid. Recent stond hij ook tweemaal aan het hoofd van de Last Postdelegatie die een bezoek bracht aan Australië en die er deelnam aan heel wat herdenkingsplechtigheden, onder andere in het Australian War Memorial in Canberra. Hij is ook betrokken bij de plannen voor de terugkeer van de leeuwen van de Menenpoort naar Ieper in 2017 voor de herdenking van de Slag om Passendale.

Senator the Hon Mathias Cormann, de Australische Minister voor Financiën, – die de Australische delegatie leidt voor ANZAC Day in België – zat de ceremonie in Ieper voor tijdens dewelke Benoit Mottrie het ereteken ontving. Hij zei: “De regering en de bevolking van Australië danken u en de Last Post Association voor de toewijding en zorg voor het herinneren van het offer van de Australische soldaten die sneuvelden in België.” De minister benadrukte de vrijwillige inzet van de heer Mottrie en groep medewerkers en zei dat hij een bijzonder vertegenwoordiger is in de hartelijke en langdurige vriendschap tussen de bevolking van Australië en België.

Op de foto van links naar rechts: Australisch Ambassadeur Mark Higgie, Benoit Mottrie en Senator ​the Hon Mathias Cormann (Australische Minister voor Financiën)

 

Australia and Last Post Association Ieper congratulate Mr Benoit Mottrie on Order of Australia Award

De Last Post

Elke dag om 20.00 uur ‘s avonds. Het dagelijks eerbetoon.

Laatste berichten

Deel op