Nieuws en updates

Scroll door ons archief en verneem wat de Last Post Association allemaal doet.

25/10/2012

Delegatie Last Post Association naar Melbourne Australië voor wapenstilstand

Op dinsdag 6 november 2012 reist de Ieperse Last Post Association naar Melbourne, Australië. De delegatie die bestaat uit bestuurslid Jan Matsaert en uit klaroeners Filip Top en Jan Callemein, zal er op 11 november 2012 de officiële herdenkingsplechtigheden opluisteren. Deze missie onderstreept de doelstelling van de Last Post Association om de gevallen soldaten van het Gemenebest te blijven eren en te gedenken. In de Ypres Salient hebben 13.000 Australische soldaten het leven verloren waarvan er 6.193 gebeiteld staan op de Menenpoort.

RSL

De Last Post Association werd uitgenodigd door Major General David McLachlan AO (Rtd), voorzitter van de Victorian Branch van de Returned and Services League of Australia (www.rslvic.com.au). De RSL is actief in heel Australië en telt ± 240.000 leden. Het is de grootste vereniging die actieve en gewezen Australische soldaten groepeert. De RSL organiseert tal van activiteiten en zorgt dat haar leden toegang krijgen tot welzijn, tot het pensioen waar ze recht op hebben, tot gezondheidszorg, …

Plechtigheden op 11 november

Klaroeners Filip Top en Jan Callemein zullen op zondag 11 november de Last Post en de Reveille blazen aan de Shrine of Remembrance in Melbourne. In de namiddag zullen zij hetzelfde doen op de begraafplaats Springvale War Cemetery. Dit is de belangrijkste oorlogsbegraafplaats in de staat Victoria waar meer dan 600 soldaten begraven liggen.

Filip en Jan vinden het een bijzondere eer: “Elke dag luisteren wij met onze groep klaroenerblazers de Last Post op onder de Menenpoort te Ieper. De vele bezoekers uit binnen- en buitenland die ons na de plechtigheid komen groeten en telkens weer bedanken en ons hun verhaal vertellen, zijn vaak het meest treffend. Dat de Last Post Association gevraagd wordt om de Last Post te blazen in Australië doet ons blijvend denken aan het offer dat zo vele Australiërs hier hebben gebracht.”

Jan Matsaert vervolgt: “Tijdens de oorlog 14-18 hebben er 324.000 Australische soldaten gevochten in Europa. Daarvan sneuvelden er 61.700 en waren er 155.000 gewonden. In totaal, bijna 2/3 van alle Australische soldaten sneuvelde of raakte dus gewond, een bijzonder hoog offer. In de Westhoek vochten de Australische soldaten bij Mesen, Ieper, Zonnebeke en Passendale, vaak samen met soldaten uit Nieuw-Zeeland. Op de Menenpoort staan er 6.193 namen van Australische soldaten vermeld. Jaarlijks is er Anzac-Day op 25 april waarbij de inzet van de Australische en Nieuw-Zeelandse troepen wordt herdacht”.

Op het programma van de delegatie staat ook nog een ontmoeting met de gouverneur, de premier en een aantal ministers van de deelstaat Victoria.

Canberra

Na de ontvangst in Melbourne trekt de delegatie nog naar Canberra, de hoofdstad van Australië. Ze zullen er onder andere het Australian War Memorial bezoeken. In de inkomhal van dit museum staan de twee leeuwen die vroeger aan de Menenpoort in Ieper stonden. Deze leeuwen werden in 1936 uit dankbaarheid door de bevolking van Ieper aan Australië geschonken. De leeuwen zullen in 2017 terugkeren naar Ieper naar aanleiding van de 100e verjaardag van de derde Slag om Ieper, ook de Slag van Passendale genoemd.

Dit zal gebeuren onder leiding van Dr. Brendan Nelson, momenteel nog de Australische ambassadeur in België en vanaf december 2012 de nieuwe directeur van het Australian War Memoral in Canberra (www.awm.gov.au). De afgelopen jaren heeft hij talloze malen de Last Post bijgewoond onder de Menenpoort. De Last Post Association is Dr. Nelson heel erg dankbaar voor zijn bijzondere inspanningen ter zake. Het bestuur, de klaroeners en alle mensen betrokken bij de Last Post Association kijken bijzonder uit naar de terugkeer van de twee leeuwen naar de Menenpoort in 2017.

30.000ste Last Post

Op 9 juli 2015 zal de 30.000ste Last Post onder de Menenpoort worden geblazen. Naar aanleiding hiervan plant de Last Post Association de uitgave van een boek. Tijdens het bezoek in Australië zal er daarom een oproep gedaan worden naar enerzijds de verhalen van Australische soldaten en anderzijds naar fotomateriaal van de plechtigheden vanaf 1928 tot heden.


Je kunt het bezoek aan Australië van de Last Post Association volgen op hun Facebookpagina: www.facebook.com/lastpostieper. Dagelijks zullen er foto’s en informatie op geplaatst worden.

Vlag Australië

De Last Post

Elke dag om 20.00 uur ‘s avonds. Het dagelijks eerbetoon.

Laatste berichten

Deel op