Erkenning UNESCO ten vroegste in 2017 een feit
IEPER – Er is een dossier ingediend bij Unesco om de Last Postplechtigheid, die sinds 1928 dagelijks onder de Ieperse Menenpoort wordt gehouden, te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed.
Vlaams volksvertegenwoordiger Johan Verstreken vernam van minister Joke Schauvliege dat het dossier werd ingediend bij het Unesco-secretariaat met de vraag om het op te nemen in het register van voorbeeldprojecten van de Unesco-conventie voor het behoud van immaterieel cultureel erfgoed. Dat zal ten vroegste in 2017 kunnen gebeuren, omdat de volledige procedure ongeveer twee jaar in beslag neemt en er in ons land slechts één project per jaar mag worden ingediend in een beurtrol tussen de verschillende gemeenschappen.
Benoit Mottrie, voorzitter van de Last Post Association, is in elk geval opgetogen met het dossier: ‘Dit is een grote eer voor ons. We zijn blij met dit initiatief dat positief is voor de Last Post op zich en voor heel Ieper.’
‘Ons comité bestaat uit twaalf kernleden. Daarnaast zijn er nog de klaroeners en mensen die assistentie bieden onder de Menenpoort tijdens de plechtigheden. We zijn een groep vrijwilligers. Zo’n erkenning door Unesco, dat toch een mundiale organisatie is, zou een hoogtepunt kunnen worden in de herdenkingsperiode 100jaar Eerste Wereldoorlog’, besluit Mottrie.
Schepen Frans Lignel (CD&V-N-VA), die ook voorzitter is van het In Flanders Fields Museum, ziet de Last Post als uithangbord voor een ruimer project. ‘Het is de bedoeling om Ieper te laten uitroepen tot een stad die op een zeer serene en positieve manier omgaat met zijn oorlogsverleden.’
Duizenden toeristen
Frans Lignel vindt dat deze Unesco-erkenning als immaterieel erfgoed voor Ieper een mooi perspectief biedt, waarbij de Last Post als wereldbekend ritueel een duidelijke voortrekkersrol speelt.
De plechtigheid wordt elke avond om 20 uur gehouden en bijgewoond door honderden, soms duizenden toeristen. Als de Unesco-erkenning er komt, biedt dat voor de Last Post Association ook een mooi perspectief voor de periode na 2018.
Bron: Piet Lesage – Het Nieuwsblad