De Last Post in het landschap

De klaroeners van de Last Post Association verlaten hun vertrouwde plek onder de Menenpoort en trekken samen met u het landschap in. De evocaties zoomen in op één of meerdere verhalen van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog en worden gekoppeld aan muziek, zang en woord.

Zaterdag 8 juni 2024 vanaf 20u15

EVOCATIE III

Caterpillar Crater, Zillebeke

Generaal Sir Charles Harington: ‘I don’t know whether we are going to make history tomorrow, but at any rate we shall change geography’.

De bewegingsoorlog van in het begin van de oorlog werd al snel een loopgravenoorlog. Maar omdat het bovengronds niet lukte, ging de oorlog reeds in 1915 in de gehele Ypres Salient stilletjes ondergronds. 

We vertellen tijdens de evocatie het verhaal van de Australische mijningenieur Oliver Holmes Woodward en zijn collega-ingenieurs Kapitein Wilfred Percival Avery, DSO en Luitenant Arthur Elton Tandy, MiD. Vanaf 1916 waren zij met de 1ste Australische Tunnel Company verantwoordelijk voor de mijnen op Hill 60 en Caterpillar. 

In totaal werden op 7 juni 1917 19 dieptemijnen tot ontploffing gebracht.

Deelnemers:

  • Westhoek Consort o.l.v. Nico Logghe

  • Jeugdkoor Chorus o.l.v. Tine Devoghel

  • Bert Ostyn

  • Mattie Archie

  • Tijs Lozie

  •  

Onthaal: 20u15 en muzikaal voorprogramma
Start evocatie: 20u45
Einde evocatie: 21u45

De evocatie vindt plaats op zaterdag 8 juni 2024 om 20u30 aan Caterpillar Crater in Zillebeke.

– Toegang: gratis
– Inschrijving vooraf verplicht; het toegangsticket is geldig voor alle personen waarvoor u inschreef
– Voertaal: Nederlands
– Parkeren omgeving Hill 60 (Zwarteleenstraat, Zillebeke)

Bij regenweer gaat de evocatie door in de Sint-Catharinakerk van Zillebeke.

Inschrijving evocatie 08/06/2024 - Zillebeke

Registratie Evocatie III

Schrijf je in via onderstaand formulier voor de derde evocatie. Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Breng je ticket mee ter controle aan de ingang. 

Zondag 18 augustus 2024 om 15u00

EVOCATIE IV

Tyne cot cemetery - passendale

We vertellen het verhaal van de Canadese soldaat Guy Melfort Drummond. Zijn moeder, Lady Drummond, wordt beschouwd als een van de “12 Greatest Canadian Women” voor haar liefdadigheidswerk tijdens de oorlog, o.a. voor het Rode Kruis.  Sommigen geloofden dat Guy ooit premier van Canada zou worden, maar de oorlog veranderde natuurlijk alles.

Bij de start van de 2e Slag om Ieper vond ook de eerste gasaanval in de Eerste Wereldoorlog plaats. Guy stierf op 22 april 1915 in Sint-Juliaan en na de oorlog werd hij begraven op Tyne Cot Cemetery in Passendale. 

De evocatie vindt plaats op zondag 18 augustus 2024 om 15u00 op Tyne Cot Cemetery in Passendele.

– Toegang: gratis
– Inschrijving vooraf verplicht
– Voertaal: Nederlands
– Parkeren op de parking van Tyne Cot Cemetery

Bij regenweer gaat de evocatie door …

Voorbije evocaties

Zaterdag 17 juni 2023 om 20u30

EVOCATIE I

New Zealand Memorial Park Mesen

George en Herman Bollinger werden geboren in Nieuw-Zeeland en groeiden op in het kleine stadje Omata, net buiten New Plymouth. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden George en Herman ingezet in de regio Mesen/Ieper en beide broers werden er dodelijk gewond. 

Bij de honderdjarige herdenking van WOI doken vier jonge leerlingen aan de Omata school (waar de broers indertijd ook studeerden) de geschiedenis in om uit te pluizen waarom zij niet op het plaatselijke oorlogsmonument gebeiteld stonden.

Tijdens de evocatie werd hun hun intrigerende verhaal verteld. An Pierlé zong en De Brasserie zorgde voor de muziek.  WXII zorgde met allerlei instrumenten voor de sfeer.  De Ambassadeur van Nieuw-Zeeland sprak een dankwoord uit.

Klik hier voor een impressie van deze evocatie.

De evocatie vond plaats op zaterdag 17 juni 2023 om 20u30 in het New Zealand Memorial Park in Mesen.

– Toegang: gratis
– Inschrijving vooraf was verplicht
– Voertaal: Nederlands
– Parkeren omgeving Kerk en Nieuw-Zeelandersstraat 
– Nadien werd door de Last Post Association een glaasje aangeboden

Bij regenweer zou de evocatie doorgegaan hebben in Peace Village te Mesen. 

Zondag / Sunday 01/10/2023 - 15h00

EVOCATIE II

Lijssenthoek Military Cemetery Poperinge

Op Lijssenthoek Military Cemetery worden heel wat soldaten van het British West Indies Regiment herdacht. Douglas Roy Manley was een van hen en ligt begraven in Poperinge. Samen met zijn broer Norman vochten ze voor de vrijheid. Als ‘gekleurde’ West-Indiërs (Jamaica) waren ze verbolgen over de manier waarop het Britse leger hen behandelde. Norman werd later eerste minister in Jamaica en leidde zijn land naar de onafhankelijkheid. Of hoe pijnlijke ervaringen tijdens de oorlog toch kunnen uitgroeien tot grootse en hoopvolle daden.                                      

Herbert Morris is één van de jongste geëxecuteerde soldaten tijdens WOI. Amper 17 jaar sleurt hij munitie aan naar het slagveld. Maar hij kan niet tegen het oorverdovende lawaai van de oorlog en vlucht weg. Dit wordt als desertie aanzien. De jonge intelligente Jamaicaan wordt enkele dagen later als voorbeeld gesteld …

Lady Linn Trio en Jeugdkoor Chorus zorgden voor muziek en zang. Rien Deleu & Baptiste Cobbe vertelden het verhaal van de soldaten. 

Klik hier voor een impressie van deze evocatie.

De evocatie ging door op zondag 1 oktober 2023 om 15u00 op de Britse begraafplaats Lijssenthoek Military Cemetery in Poperinge.

– Toegang: gratis
– Inschrijving vooraf was verplicht
– Voertaal: Nederlands
– Parkeren langs de Boescheepseweg
– In de week van 25 september 2023 kregen alle geregistreerden een mail met de laatste informatie.

Bij regenweer gaat de evocatie door in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Poperinge (Casselstraat). 

Last Post Association, Ieper

In samenwerking met

LANDSCAPES | Feel Flanders Fields, het nieuwe thema rond WO I in 2023 – 2024, laat het gelittekende landschap van de Westhoek spreken. Toerisme Vlaanderen en Westtoer werken hiervoor samen met een diverse ploeg aan private en publieke partners. Niet alleen het rijke oorlogsverleden en de wording van het herdenkingslandschap krijgen aandacht.

LANDSCAPES | Feel Flanders Fields blikt ook vooruit, naar de toekomst: hoe laten wij het landschap achter?