De Last Post in het landschap

De klaroeners van de Last Post Association verlaten hun vertrouwde plek onder de Menenpoort en trekken samen met u het landschap in. De evocaties zoomen in op één of meerdere verhalen van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog en worden gekoppeld aan muziek, zang en woord.

Zondag / Sunday 01/10/2023 - 15h00

EVOCATIE II

Lijssenthoek Military Cemetery Poperinge

VOLLEDIG VOLZET – INSCHRIJVEN NIET MEER MOGELIJK

Op Lijssenthoek Military Cemetery worden heel wat soldaten van het British West Indies Regiment herdacht. Douglas Roy Manley was een van hen en ligt begraven in Poperinge. Samen met zijn broer Norman vochten ze voor de vrijheid. Als ‘gekleurde’ West-Indiërs (Jamaica) waren ze verbolgen over de manier waarop het Britse leger hen behandelde. Norman werd later eerste minister in Jamaica en leidde zijn land naar de onafhankelijkheid. Of hoe pijnlijke ervaringen tijdens de oorlog toch kunnen uitgroeien tot grootse en hoopvolle daden.                                      

Herbert Morris is één van de jongste geëxecuteerde soldaten tijdens WOI. Amper 17 jaar sleurt hij munitie aan naar het slagveld. Maar hij kan niet tegen het oorverdovende lawaai van de oorlog en vlucht weg. Dit wordt als desertie aanzien. De jonge intelligente Jamaicaan wordt enkele dagen later als voorbeeld gesteld …

Lady Linn Trio en Jeugdkoor Chorus zorgden voor muziek en zang. Rien Deleu & Baptiste Cobbe vertelden het verhaal van de soldaten. 

De evocatie ging door op zondag 1 oktober 2023 om 15u00 op de Britse begraafplaats Lijssenthoek Military Cemetery in Poperinge.

– Toegang: gratis
– Inschrijving vooraf was verplicht via onderstaand formulier; u ontvangt één ticket dat geldig is voor alle personen waarvoor u  inschreef
– Voertaal: Nederlands
– Parkeren langs de Boescheepseweg
– In de week van 25 september 2023 kregen alle geregistreerden een mail met de laatste informatie.

Bij regenweer gaat de evocatie door in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Poperinge (Casselstraat). 

Inschrijving evocatie 01/10/2023 - Poperinge

Registratie Evocatie II

Schrijf je in via onderstaand formulier voor de tweede evocatie op zondag 1 oktober 2023 om 15u00 op Lijssenthoek Military Cemetery (Boescheepseweg) in Poperinge. Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Breng je ticket mee ter controle aan de ingang. 

April 2024

EVOCATIE III

De Palingbeek Zillebeke

Verspreid over de verschillende herdenkingsplaatsen in de Palingbeek vertellen we onder andere waarom Kapitein Gilbert Jocelyn Basil Fazakerley-Westby hier begraven ligt ondanks het feit dat zijn naam ook voorkomt op de Menenpoort.  

Ook het verhaal van vioolbouwer Richard Spencer Howard die hier sneuvelde is razend interessant. Sam Sweeney, een bekende naam in de Engelse Folk, vond in een grote envelop een onafgewerkte viool van Howard die hij liet restaureren. 

Augustus 2024

EVOCATIE IV

De vesten - Menenpoort Ieper

Waarom vochten inheemse Australiërs in de Eerste Wereldoorlog? Loyaliteit en patriottisme hebben hen mogelijk aangemoedigd om dienst te nemen. Sommigen zagen het als een kans om zich te bewijzen als evenwaardig aan de Europeanen.  Of werd hen een betere behandeling beloofd na de oorlog?   Wellicht zal ook het aanbod van 6 shilling per dag voor een reis naar het buitenland simpelweg te mooi zijn geweest.

Wereldwijd sneuvelden meer dan 2500 First Natives waarvan een 400 à 500 hier in West-Vlaanderen.  Op een bevolking van slechts 100.000 is dit niet niks. Reden genoeg om deze mensen in onze herdenkingen van het landschap  een speciale plaats te geven. 

De historiek van de Last Post - Menenpoort

Voorbije evocaties

Zaterdag 17 juni 2023 om 20u30

EVOCATIE I

New Zealand Memorial Park Mesen

George en Herman Bollinger werden geboren in Nieuw-Zeeland en groeiden op in het kleine stadje Omata, net buiten New Plymouth. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden George en Herman ingezet in de regio Mesen/Ieper en beide broers werden er dodelijk gewond. 

Bij de honderdjarige herdenking van WOI doken vier jonge leerlingen aan de Omata school (waar de broers indertijd ook studeerden) de geschiedenis in om uit te pluizen waarom zij niet op het plaatselijke oorlogsmonument gebeiteld stonden.

Tijdens de evocatie werd hun hun intrigerende verhaal verteld. An Pierlé zong en De Brasserie zorgde voor de muziek.  WXII zorgde met allerlei instrumenten voor de sfeer.  De Ambassadeur van Nieuw-Zeeland sprak een dankwoord uit.

Klik hier voor een impressie van deze evocatie.

De evocatie vond plaats op zaterdag 17 juni 2023 om 20u30 in het New Zealand Memorial Park in Mesen.

– Toegang: gratis
– Inschrijving vooraf was verplicht
– Voertaal: Nederlands
– Parkeren omgeving Kerk en Nieuw-Zeelandersstraat 
– Nadien werd door de Last Post Association een glaasje aangeboden

Bij regenweer zou de evocatie doorgegaan hebben in Peace Village te Mesen. 

Last Post Association, Ieper

In samenwerking met

LANDSCAPES | Feel Flanders Fields, , het nieuwe thema rond WO I in 2023 – 2024, laat het gelittekende landschap van de Westhoek spreken. Toerisme Vlaanderen en Westtoer werken hiervoor samen met een diverse ploeg aan private en publieke partners. Niet alleen het rijke oorlogsverleden en de wording van het herdenkingslandschap krijgen aandacht.

LANDSCAPES | Feel Flanders Fields blikt ook vooruit, naar de toekomst: hoe laten wij het landschap achter?