Nieuws en updates

Scroll door ons archief en verneem wat de Last Post Association allemaal doet.

01/11/2015

Delegatie Last Post Association naar WOY WOY (NSW) Australië voor Wapenstilstand

Op donderdag 5 november 2015 reist de Ieperse Last Post Association naar het stadje WOY WOY in New South Wales, Australië. De delegatie, die bestaat uit bestuurslid Carl Denys en uit klaroeners Christophe Wils en Tonny Desodt, zal er op 11 november 2015 de officiële lokale herdenkingsplechtigheden opluisteren. Deze missie onderstreept de doelstelling van de Last Post Association om de gevallen soldaten van het Gemenebest te blijven eren en te gedenken. In de Ypres Salient hebben 13.000 Australische soldaten het leven verloren waarvan er 6.193 gebeiteld staan op de Menenpoort.

3 scholen en RSL

De Last Post Association werd uitgenodigd op initiatief van 3 lokale scholen, namelijk de Brisbane Water Secondary College (Woy Woy campus), de Kincumber High School en de Tuggerah lakes Secondary College (The Entrance Campus) die dan ook instaan voor de fundraising van het hele gebeuren.

Naast de voorstellingen in deze scholen zijn er ontmoetingen ter plaatse met vertegenwoordigers van RSL en NSW RFS alsook een plechtigheid aan het Australian War Memorial in Canberra.

RSL staat voor “Returned and Services League of Australia” (www.rsl.org.au). De RSL is actief in heel Australië en telt ± 240.000 leden. Het is de grootste vereniging die actieve en gewezen Australische soldaten groepeert. De RSL organiseert tal van activiteiten en zorgt dat haar leden toegang krijgen tot welzijn, tot het pensioen waar ze recht op hebben, tot gezondheidszorg, …

NSW RFS staat voor “New South Wales Rural Fire Service” (www.rfs.nsw.gov.au), of de brandweer op vrijwillige basis. Dit korps bestaat uit 73.746 leden ( in2.053 brigades) en is hiermee het grootste vrijwilligers brandweerkorps ter wereld.

Plechtigheden op 11 november

Klaroeners Christophe Wils en Tonny Desodt zullen op woensdag 11 november 2015 de Last Post en de Reveille blazen gedurende de Gosford Remembrance Day Service. In de avond zullen zij hetzelfde doen gedurende de Twilight Service.

Christophe en Tonny vinden het een bijzondere eer: “Elke dag luisteren wij met onze groep klaroenblazers de Last Post op onder de Menenpoort te Ieper. De vele bezoekers uit binnen- en buitenland die ons na de plechtigheid komen groeten en telkens weer bedanken en ons hun verhaal vertellen, zijn vaak het meest treffend. Dat de Last Post Association gevraagd wordt om de Last Post te blazen in Australië doet ons blijvend denken aan het offer dat zo vele Australiërs hier hebben gebracht.”

Carl Denys vervolgt: “Tijdens de oorlog 14-18 hebben er 324.000 Australische soldaten gevochten in Europa. Daarvan sneuvelden er 61.700 en waren er 155.000 gewonden. In totaal, bijna 2/3 van alle Australische soldaten sneuvelde of raakte dus gewond, een bijzonder hoog offer. In de Westhoek vochten de Australische soldaten bij Mesen, Ieper, Zonnebeke en Passendale, vaak samen met soldaten uit Nieuw-Zeeland. Op de Menenpoort staan er 6.193 namen van Australische soldaten vermeld. Jaarlijks is er Anzac-Day op 25 april waarbij de inzet van de Australische en Nieuw-Zeelandse troepen wordt herdacht”.

Op het programma van de delegatie staat ook nog een ontmoeting met Zijn Excellentie Dhr. Bodson, de Belgische Ambassadeur in Australië alsook met Dhr. Rod White AM RFD, State President of the RSL.

Canberra

Nadien trekt de delegatie nog naar Canberra, de hoofdstad van Australië. Ze zullen er onder andere het Australian War Memorial bezoeken. In de inkomhal van dit museum staan de twee leeuwen die vroeger aan de Menenpoort in Ieper stonden. Deze leeuwen werden in 1936 uit dankbaarheid door de bevolking van Ieper aan Australië geschonken. De leeuwen zullen in 2017 terugkeren naar de Menenpoort in Ieper naar aanleiding van de 100e verjaardag van de derde Slag om Ieper, ook de Slag van Passendale genoemd.

In navolging van de Ieperse traditie wordt sedert 17 april 2013 ook hier een dagelijkse plechtigheid gehouden. Aan dit Nationale Monument, gekend als AWM, nemen Christophe en Tonny deel aan de Last Post plechtigheid op zaterdag 14 en zondag 15 november. Tijdens hun bezoek aan Canberra zullen ze ook ontvangen worden door Deputy Chief Officer Richard Woods van de Australian Capital Territory Rural Fire Service en zullen ze Canberra Volunteer Firefighters ontmoeten. Richard Woods zal hen ook begeleiden naar een oefening van de NSW Rural Fire Service in de omgeving van de stad Gunning.

De plechtigheid in het AWM staat onder leiding van Dr. Brendan Nelson, tot 2012 de Australische ambassadeur in België en nu directeur van het Australian War Memoral in Canberra (www.awm.gov.au). De afgelopen jaren heeft hij talloze malen de Last Post bijgewoond onder de Menenpoort. De Last Post Association is Dr. Nelson heel erg dankbaar voor zijn bijzondere inspanningen ter zake. Het bestuur, de klaroeners en alle mensen betrokken bij de Last Post Association kijken bijzonder uit naar de terugkeer van de twee leeuwen naar de Menenpoort in 2017.

Klik hier voor het gedetailleerd programma van het bezoek.

De Last Post

Elke dag om 20.00 uur ‘s avonds. Het dagelijks eerbetoon.

Laatste berichten

Deel op