Nieuws en updates

Scroll door ons archief en verneem wat de Last Post Association allemaal doet.

20/09/2010

Herdenking Zuid-Afrikanen – 20 september 2010

Uitwisselingsstudenten Pretoria herdenken gesneuvelde Zuid-Afrikanen

Op maandag 20 september 2010 om 18.30 hielden leerlingen uit 2 scholen van Pretoria een korte herdenkingsplechtigheid aan het Schotse monument bij Frezenberg. Bij het voorlezen van persoonlijke verhalen werden ze begeleid door de drumband H. Familie en leden van Passchendaele 1917 Pipes and Drums. Daarna gingen ze onder begeleiding van de drumband van het Instituut H. Familie naar de Menenpoort om de Last Post bij te wonen.

Hoërskool Waterkloof heeft al 14 jaar een uitwisselingsproject met het St-Leocollege in Brugge en verleden jaar begon het technisch instituut H. Familie uit Ieper een gelijkaardig project met Hoërskool Centurion.

Dat de scholieren op 20 september samenkwamen voor deze herdenking was niet toevallig.

Op 20 september 1917- 93 jaar geleden- begon de tweede fase van de Derde Slag bij Ieper. Op die fameuze ochtend lag in de buurt van Frezenberg (ten noorden van de spoorweg Ieper-Roeselare) de Zuid-Afrikaanse infanteriebrigade die deel uitmaakte van de 9de Schotse divisie. De vier regimenten bereikten hun objectief maar de tol was hoog : van de 2576 man werden er 1255 geregistreerd als gedood, vermist of gewond. Op bijna alle Zuid-Afrikaanse headstones rond Ieper en Zonnebeke staat dan ook de datum 20 september.

Exchange students Pretoria remember South-Africans killed in action

De Last Post

Elke dag om 20.00 uur ‘s avonds. Het dagelijks eerbetoon.

Laatste berichten

Deel op