Nieuws en updates

Scroll door ons archief en verneem wat de Last Post Association allemaal doet.

26/06/2018

Ieperse Last Post Association viert zijn 90e verjaardag

Persbericht dd. 26/06/2018

In juli 1928 weerklonken voor het eerst de noten van de Last Post onder de Menenpoort in Ieper. Het was de allereerste ceremonie van een lange reeks dagelijkse herdenkingen. Om de 90e verjaardag van de Last Post Association te herdenken vindt een speciale Last Post plaats op donderdag 5 juli 2018 om 20.00 uur.

90 jaar en meer dan 31.000 ceremonies na de eerste Last Post organiseert de Last Post Association deze herdenking nog altijd met dezelfde doelstelling. Het is een ingetogen en ontroerend eerbetoon aan de soldaten die vielen voor onze vrijheid en het herstel van de vrede na de Eerste Wereldoorlog. De dagelijkse herdenking is intussen uitgegroeid tot een unieke ceremonie met wereldwijde faam die elke avond door vele honderden of zelfs duizenden mensen wordt bijgewoond.

Ontstaan en nog steeds een initiatief vanuit de Ieperse bevolking

Na de inhuldiging van de Menenpoort op 24 juli 1927, nam politiecommissaris Pierre Vandenbraambussche het initiatief en verzamelde hij een aantal gelijkgestemde vrienden om het idee voor een dagelijkse Last Postplechtigheid uit te werken. De klaroenblazers werden gerekruteerd bij de leden van de Ieperse brandweer, een traditie die tot op vandaag in stand gehouden wordt. De eerste Last Post vond plaats op maandag 2 juli 1928 om 20.30 uur en werd bijgewoond door het voltallige schepencollege en een 70-tal toeschouwers. Na een onderbreking tijdens de winter van 1928-1929, werd en wordt de ceremonie vanaf 1 mei 1929 tot op heden elke dag uitgevoerd, met uitzondering van de oorlogsjaren en de Duitse bezetting tijdens WO II. De Last Post was en is tot op vandaag nog steeds een spontane hulde vanuit de Ieperse bevolking.

Dankmoment

Voorzitter Benoit Mottrie: “De 90e verjaardag van de Last Post Association is een gepast moment om even stil te staan bij iedereen die vanaf het begin tot op vandaag een rol speelde of nog steeds speelt binnen onze vereniging. Ik denk hierbij aan de vijf voorzitters die mij zijn voorgegaan en aan alle bestuursleden die actief waren of zijn. Ook een woord van dank aan onze ceremonial assistants en alle andere medewerkers en de stad Ieper en haar diverse diensten die er voor zorgen dat de ceremonie elke dag in goede orde kan verlopen. Maar uiteraard wil ik ook alle klaroeners uit het verleden en heden danken voor hun uitzonderlijke en continue inzet. Ook een woord van dank aan alle families achter onze medewerkers die hun mannen heel veel avonden hebben moeten missen. Tot slot wens ik ook alle (lifetime) leden van de Last Post Association te danken die onze vereniging mee ondersteunen.”

Speciale Last Post

Naar aanleiding van de 90e verjaardag van de Last Post Association vindt op donderdag 5 juli 2018 om 20.00 uur een speciale Last Post plaats onder de Menenpoort. Deze plechtigheid zal muzikaal opgeluisterd worden door de Australian Army Band en het Chorus-koor uit Ieper.

De ceremonie zal bijgewoond worden door Darren Chester (Minister Veterans’ Affairs, Australië) en burgemeester Andrew King uit Hamilton, Nieuw-Zeeland (de stad waarvan de Last Post Association de stadssleutels in haar bezit heeft). En ook door heel wat leden van de Last Post Association uit België, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Ierland, de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en diverse andere landen.

De plechtigheid is toegankelijk voor het brede publiek.

 

De Last Post

Elke dag om 20.00 uur ‘s avonds. Het dagelijks eerbetoon.

Laatste berichten

Deel op