Nieuws en updates

Scroll door ons archief en verneem wat de Last Post Association allemaal doet.

22/09/2018

Replica’s van de Leeuwen van de Menenpoort komen naar Ieper

De “leeuwen” van de Menenpoort komen terug naar huis. Sinds de Eerste Wereldoorlog waren ze uit het Ieperse straatbeeld verdwenen. Dit jaar komen twee replica’s van de originele leeuwen de Menenpoort opnieuw bewaken. De originele leeuwen blijven in Australië, waar ze in de inkomhal van het Australian War Memorial in Canberra staan.

Voorgeschiedenis

De twee stenen leeuwen met het Ieperse wapenschild stonden in de negentiende eeuw aan weerszijden van de trap van de Lakenhalle. Daarna verhuisden ze naar de stadswallen ter hoogte van de middeleeuwse Menenpoort en na de Eerste Wereldoorlog werden ze door Stad Ieper aan de Australische overheid geschonken. De leeuwen werden ondergebracht in het Australian War Memorial in Canberra. Na restauratie in de jaren 80 vormen ze de schildwachten van het herdenkingsmonument.

In 2017 kwamen de leeuwen op initiatief van de Belgische en Australische regering tijdelijk terug naar Ieper voor de eeuwenherdenking van de Eerste Wereldoorlog. Na een jaar vertrokken de leeuwen echter weer richting Canberra. Maar de Australische regering beloofde Ieper replica’s. Een schenking waar het Ieperse stadsbestuur erkentelijk voor is.

De firma Monument Vandekerckhove uit Ingelmunster heeft de replica’s gemaakt. In een eerste fase werden de leeuwen op basis van 3D-scans van de originelen met een 3D-freesmachine uit grote steenblokken gehouwen. Daarna werden ze manueel door steenkappers afgewerkt. De replica’s wegen ongeveer 1.200 kg per stuk en zullen op de stenen sokkels worden gezet waar ook de originele beelden in 2017 stonden.

Uitnodiging

Op 5 november 2018 roepen we met plezier iedereen op om de officiële inhuldiging van de leeuwen te vieren om 18u. We doen dat graag samen met zoveel mogelijk Ieperlingen, het stadsbestuur, een delegatie van de Australische overheid en het Australian War Memorial, de Commonwealth War Graves Commission en de Last Post Association.

Na deze feestelijke inhuldiging zal vlakbij de Menenpoort een (Engelstalige) documentaire worden getoond over de geschiedenis van de originele leeuwen en hun reis van Australië naar Ieper vorig jaar(duur ± 45’).

Om 20u volgt dan de traditionele Last Postplechtigheid met daarbij de herbegrafenis van 2 Australische soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.

 

De Last Post

Elke dag om 20.00 uur ‘s avonds. Het dagelijks eerbetoon.

Laatste berichten

Deel op