Nieuws en updates

Scroll door ons archief en verneem wat de Last Post Association allemaal doet.

10/04/2017

Speciale Last Posts voor de leeuwen van de Menenpoort en Anzac Day

Op maandag 24 april 2017 vindt er een speciale Last Post plaats aan de Menenpoort naar aanleiding van de onthulling van de ‘Leeuwen van de Menenpoort’ die tijdelijk terug zijn uit Australië. Op dinsdag 25 april 2017 is er om 11.15 uur een speciale ceremonie op Anzac Day.

De Leeuwen van de Menenpoort

2017 is opnieuw een belangrijk jaar voor Ieper in het kader van ‘100 jaar Eerste Wereldoorlog 2014-2018’. Een eerste topmoment wordt de onthulling en inhuldiging van de stenen ‘Leeuwen van de Menenpoort’ met de speciale Last Postplechtigheid op maandag 24 april 2017 om 20.00 uur.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog marcheerden duizenden Australiërs en andere geallieerde troepen voorbij de leeuwen aan de Menenpoort op weg naar het front. Velen onder hen zouden niet meer terugkeren. De leeuwen werden in 1936 door de Stad Ieper aan de Australische regering geschonken als een gebaar van vriendschap en uit erkentelijkheid voor de Australische opoffering. Ze staan sinds geruime tijd aan de ingang van het Australian War Memorial in de hoofdstad Canberra.

Dr Brendan Nelson, algemeen directeur van het Australian War Memorial en patroon van de Last Post Association, zorgde er persoonlijk mee voor dat de leeuwen nu terug naar Ieper kwamen. Een en ander gebeurde in nauwe samenwerking met de diverse overheden en verschillende instanties.

Op maandag 24 april 2017 komt de Australische Minister van Veterans’ Affairs Dan Tehan persoonlijk naar Ieper voor de onthulling van de leeuwen. Vice-Eerste Minister Kris Peeters zal de Belgische regering vertegenwoordigen. Verder zal ook Korporaal Dan Keighran, drager van het Australische Victoria Cross, deelnemen aan de plechtigheid. De Koninklijke Harmonie Ypriana, Chorus en de zangers van de Australian Defence Force en de New Zealand Maori Cultural Group zorgen voor de muzikale omlijsting.

Iedereen die de plechtigheid wil bijwonen moet ten laatste om 19.15 uur ter plaatse zijn:

Opgepast: De plechtigheid zal uitzonderlijk niet onder de poort maar op de brug plaats vinden (zie kaartje hieronder).
Het publiek wordt gevraagd plaats te nemen in het vak ter hoogte van het kruispunt van de Frenchlaan, de Kiplinglaan of het Hoornwerk. De toegang via de Menenpoort wordt afgesloten om 19.20h. Nadien is de publiekszone enkel via de buitenkant van de stad bereikbaar.

De Last Post Association en de Stad Ieper vragen met aandrang dat iedereen zich strikt aan deze richtlijnen zou willen houden zodat de plechtigheid vlot kan verlopen. Dank bij voorbaat aan iedereen voor de medewerking.

Oproep aan alle Ieperlingen

Voorzitter Benoit Mottrie van de Last Post Association: “Wij doen een oproep naar alle Ieperlingen, jong en oud, om deze speciale Last Post massaal bij te wonen. De ‘thuiskomst’ van de ‘Leeuwen van de Menenpoort’ wordt zonder twijfel een unieke gebeurtenis die we wellicht maar één keer zullen kunnen meemaken, een ‘once in a lifetime event’. De ‘Leeuwen van de Menenpoort’ zullen blijven staan tot en met Wapenstilstand op 11 november 2017.

Anzac Day op 25 april 2017

Elk jaar herdenken we in de regio de inzet van de soldaten uit Australië en Nieuw-Zeeland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op dinsdag 25 april 2017 vindt om 11.15 uur een speciale Last Post plaats onder de Menenpoort in aanwezigheid van heel wat prominenten uit beide landen. Ongetwijfeld zullen ook nu opnieuw heel wat bezoekers uit Australië en Nieuw-Zeeland deelnemen aan deze speciale Last Post of aan de dagelijkse plechtigheden voor, op of na Anzac Day.

De Last Post

Elke dag om 20.00 uur ‘s avonds. Het dagelijks eerbetoon.

Laatste berichten

Deel op