Nieuws en updates

Scroll door ons archief en verneem wat de Last Post Association allemaal doet.

20/12/2012

Subsidie voor initiatieven van Last Post Association

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois kent een subsidie van 100.000 euro toe voor de organisatie van het herdenkingsproject ‘Mijmeringen aan de Menenpoort’ van de vzw Last Post Association in Ieper. Naast het opzetten van twee grote ‘Internationale Herinneringsconcerten’ op 11/11 in 2014 en 2015, zal in 2014 ook de 4de editie van de ‘Ypres Memorial Tattoo’ plaatsvinden, als start van dit unieke herdenkingsjaar. Dat jaar zal volledig in het teken staan van de verhalen achter de namen op de Menenpoort, en daaruit voortvloeiend de 30.000ste Last Post.

De Last Post Association, een vrijwilligersorganisatie opgericht in 1928, organiseert sinds dan de Last Post plechtigheid dagelijks aan de Menenpoort in Ieper, bij wijze van laatste groet aan de gesneuvelden. Op 9 juli 2015, tijdens de 100-jarige herdenking van de ‘Groote Oorlog’ zal de 30.000ste Last Post onder de Menenpoort worden geblazen: het moment voor de organisatie om de toeschouwers nog dichter te betrekken bij deze dagelijkse herdenking, door hen het verhaal te vertellen van een soldaat wiens naam in de muren van de Menenpoort gebeiteld staat.

De dagelijkse plechtigheid trekt heel wat geïnteresseerden en betrokkenen, zo’n 200.000 per jaar: het is een unieke traditie met internationale uitstraling. Tijdens het herdenkingsjaar, van september 2014 tot 11 november 2015 wil de organisatie een stapje verder gaan: de persoonlijke verhalen van de gesneuvelde soldaten tot leven brengen, de geschiedenis overleveren aan de jongere generatie, mijmeren over het leven van de gesneuvelden, zodat de vredesboodschap levend blijvend: ‘Nooit meer oorlog’.

“De inspanningen die de vzw Last Post Association levert voor de herdenking van de gesneuvelden tijdens de Groote Oorlog verdienen alle steun,” aldus minister Bourgeois. “Een jaar lang zetten ze nog meer in op beleving, willen ze nog meer het jonge publiek betrekken, de geschiedenis levendig houden door de persoonlijke verhalen te brengen. Ik ben alvast overtuigd dat dit niet alleen voor Ieper, maar voor het hele herdenkingsproject een meerwaarde zal betekenen.”

Last Post Association - klaroeners

De Last Post

Elke dag om 20.00 uur ‘s avonds. Het dagelijks eerbetoon.

Laatste berichten

Deel op