Nieuws en updates

Scroll door ons archief en verneem wat de Last Post Association allemaal doet.

22/10/2018

Westhoek verwacht grote belangstelling voor uniek slotmoment van de eeuwherdenking ‘100 jaar Groote Oorlog’

Op maandag 22 oktober 2018 werd in Ieper het programma voor het herdenkingsweekend nav ‘100 jaar Wapenstilstand’ gepresenteerd. Dat er al veel belangstelling bestaat voor het herdenkingsweekend van 11 november 2018, blijkt uit de logiesboekingen. In Ieper zijn al enige tijd geen kamers meer te vinden en dat blijkt ook het geval in Kortrijk. Ieper gaat er zelfs van uit dat de opkomst op zondag 11 november die van 2014 zal evenaren. Toen zakten 10.000 mensen af naar Ieper om de herdenking van Wapenstilstand bij te wonen.

Op initiatief van de Vlaamse Regering werkten verschillende partners samen een driedaags totaalprogramma uit dat een ingetogen en universele vredesboodschap uitstraalt. Stad Ieper en In Flanders Fields Museum, de Gemeente Zonnebeke en het Memorial Museum Passchendaele 1917, de Last Post Association, het Vlaams Vredesinstituut en Westtoer zijn de partners in het project.

Blikvangers zijn de opening van een kunstinstallatie Assembly – Memorial Chairs, het concert van en met Dirk Brossé, Sioen en Jef Neve in Zonnebeke en uiteraard de Last Post op de dag van Wapenstilstand. Drie The Great War Remembered concerten in de Sint-Maartenskathedraal zijn inmiddels uitverkocht.

Assembly – Memorial Chairs

Vijf oude kerkstoelen uit de kerk van Passendale, reisden 4 jaar rond in Groot-Brittannië, naar een idee van de Britse kunstenares Val Carman. Op vrijdag 9 november om 17u30 worden deze vijf oude stoelen overgebracht naar het Ieperse Astridpark. Ze worden gevolgd door een stoet van stoelen afkomstig uit bijna 130 (!) landen waar mensen geboren werden die tijdens de Eerste Wereldoorlog in België het leven lieten. In deze landenlijst duiken niet voor de hand liggende staten op als Frans-Polynesië, Jemen, Republiek Fiji, de Orkney-eilanden, etc. Ook opmerkelijk is dat er kinderen betrokken zijn in het initiatief. De stoet wordt verlicht door driehonderd bietenlantaarns, die kinderen traditioneel voor het feest van Sint-Maarten maken. Het herdenken en het kinderfeest die in Ieper al zo lang samenvallen op 11 november, komen hier voor het eerst samen.

De kunstinstallatie is vrij toegankelijk voor iedereen en kan gratis bezocht worden tot en met 11 november.

11-novemberlezing

Om 18u30 vindt er op vrijdag 9 november de 11-novemberlezing in de Stadsschouwburg van Ieper plaats. Dit jaar zal de lezing verzorgd worden door de Perzisch-Nederlandse schrijver Kader Abdolah, die vanuit zijn eigen ervaring reflecteert op de vraag hoe we omgaan met de herinnering aan een gewelddadig conflict, en wat de impact hiervan is op een mensenleven. “Wij staan aan de vooravond van wapenstilstand. We herdenken de omvang van dit conflict en hoe families en gemeenschappen moesten omgaan met de gevolgen hiervan.

Met het herdenkingsproject willen we mensen laten reflecteren over oorlog en vrede. We willen mensen laten zien en doen begrijpen. In nagedachtenis van hen die stierven, ter lering van hen die herdenken”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via kenniscentrum@ieper.be of tel. 057 239 450.

Distortion, a Hymn to Liberty met Dirk Brossé, Sioen en Jef Neve

In opdracht van de Vlaamse overheid componeerde Dirk Brossé, Jef Neve en Frederik Sioen een nieuw werk voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Vanuit drie verschillende muzikale achtergronden, werd een uniek muziekstuk gecreëerd waarbij elke componist binnen zijn eigen muzikale taal een persoonlijke invulling heeft gegeven aan het thema ‘vrede en vrijheid’.

Het concert vindt plaats in het Kasteeldomein van Zonnebeke op zaterdag 10 november om 21u. Tickets concert via www.passchendaele.be

Drie herdenkingsconcerten ‘The Great War Remembered’

Jaarlijks organiseert de Last Post Association op 11 november het concert ‘The Great War Remembered-concert’ in het unieke decor van de Ieperse Sint-Maartenskathedraal. Dit jaar worden er maar liefst drie concerten georganiseerd met een unieke artistieke invulling met Ralph McTell (bekend van de klassieker ‘Streets of London’), Wannes Cappelle en Piet Goddaer. Koninklijke Harmonie Ypriana is de vaste waarde. De drie concerten zijn inmiddels uitverkocht.

Last Post ‘100 jaar Wapenstilstand’

Sinds 1928 wordt de Last Post geblazen onder de machtige gewelven van de Menenpoort. Op 11 november om 11u vindt, in aanwezigheid van de Minister-President Geert Bourgeois, een extra Last Post plaats als herdenking aan Wapenstilstand. Om 20u wordt zoals steeds de officiële Last Post geblazen. Schepen Jef Verschoore: ‘De Poppy Parade ’s morgens wordt de grootste ooit, met deelname van 30 georganiseerde groepen met samen zo’n 650 personen. Daarbij dan nog ruim 1.000 individuele deelnemers. De Brits touroperator Leger Holidays komt die dag naar Ieper met 23 autocars’.

De extra en officiële Last Post kunnen gevolgd worden op een groot scherm op de Grote Markt van Ieper.


Extra info

  • Stad Ieper – Toerisme – In Flanders Fields Museum, Grote Markt 34 | 8900 Ieper | België, tel: +32 (0) 57 23 92 20
    www.ieper.be – www.toerisme-ieper.be – www.inflandersfields.be
  • Gemeente Zonnebeke – Toerisme, Memorial Museum Passchendaele 1917, Berten Pilstraat 5A | 8980 | Zonnebeke , tel +32 (0)51 77 04 41
    www.passchendaele.be
  • Last Post Association, Menenpoort | Ieper – www.lastpost.be

De Last Post

Elke dag om 20.00 uur ‘s avonds. Het dagelijks eerbetoon.

Laatste berichten

Deel op