Nieuws en updates

Scroll door ons archief en verneem wat de Last Post Association allemaal doet.

10/10/2014

100 jaar Groote Oorlog: nationale herdenking in Nieuwpoort en Ieper op dinsdag 28 oktober 2014

Rechtstreeks op Canvas
Plechtigheden aan Monument Albert I en Menenpoort

Op dinsdag 28 oktober 2014 vindt in Nieuwpoort en Ieper de officiële nationale herdenking plaats van de honderdste verjaardag van het onder water zetten van de IJzervlakte en de slag bij Ieper. Daarbij wordt ook hulde gebracht aan de ‘Koning-Soldaat’ Albert I. Na de beklijvende reportage over Lichtfront zendt Canvas ook de plechtigheden in Nieuwpoort en Ieper rechtstreeks uit, respectievelijk vanaf 15.00 u. en 17.30 u. Flip Feyten geeft commentaar. Tussendoor zijn er twee Canvas-documentaires over de Eerste Wereldoorlog : ‘Vreemd volk aan het front’ en ‘Vermist aan het front’.

Herdenking onderwaterzetting IJzervlakte in Nieuwpoort – vanaf 15.00 u.

In de nacht van 28 op 29 oktober 1914 werden bij vloed de sluizen van het sluizencomplex aan de Ganzepoot in Nieuwpoort opengezet door Belgische militairen. Daardoor werd het Duitse leger gestuit in zijn opmars. 100 jaar later worden deze gebeurtenissen herdacht met een plechtigheid aan het Koning Albert I-Monument, in aanwezigheid van Koning Filip en Koningin Mathilde, en afgevaardigden van landen uit de hele wereld die betrokken waren in de Eerste Wereldoorlog. Met onder meer een toespraak van de Koning, getuigenissen, een film over Koning Albert I en Koningin Elisabeth met muzikale begeleiding door Scala en toespraken van vertegenwoordigers van Frankrijk en van Duitsland. Flip Feyten verzorgt het commentaar.

Herdenking slag bij Ieper – vanaf 17.30 u.

Bij de tweede ceremonie, in Ieper, ligt de nadruk op de herdenking van de eerste slag om Ieper, ook nu weer in aanwezigheid van Koning Filip en Koningin Mathilde en andere staatshoofden, onder wie Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland en koningin Beatrix van Nederland. Aan de Menenpoort in Ieper zijn er getuigenissen van jongeren, toespraken van de eerste minister en van een vertegenwoordiger van het Verenigd Koninkrijk en de traditionele uitvoering van de Last Post door de klaroenen van de Ieperse brandweer. Het commentaar is opnieuw van Flip Feyten.

Twee documentaires over Wereldoorlog I – om 15.50 u. en 16.40 u.

Tussen beide plechtigheden programmeert Canvas twee documentaires over de oorlog.

Vreemd volk aan het front (15.50 u.) belicht een minder bekend, multicultureel aspect van de Eerste Wereldoorlog, met name de inzet door de diverse partijen van troepen en arbeiders uit de kolonies, niet alleen uit Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, maar ook uit Brits-Indië, Noord-Afrika, Kongo en China.

Vermist aan het front (16.40 u.) toont hoe Belgische wetenschappers er voor het eerst in geslaagd zijn om via DNA-onderzoek enkele gesneuvelde Australische soldaten uit WO I te identificeren aan de hand van hun stoffelijke resten, die in 2006 werden teruggevonden in het West-Vlaamse Zonnebeke. Wat volgt is een waar historisch en forensisch detectiveverhaal.

Armistice 2018: speeches Chairman Benoit Mottrie

De Last Post

Elke dag om 20.00 uur ‘s avonds. Het dagelijks eerbetoon.

Laatste berichten

Deel op