Nieuws en updates

Scroll door ons archief en verneem wat de Last Post Association allemaal doet.

01/10/2014

Oproep om over de hele wereld de 30.000ste Last Post te herdenken

De Provincie West-Vlaanderen en de Last Post Association willen dat zo veel mogelijk mensen van over de hele wereld gezamenlijk de 30.000e Last Post live herdenken. 

De Provincie en de Last Post Association stelden voor deze herdenking acteur Wim Opbrouck als intendant aan.

Hij kwam met het idee om bij de 30.000e Last Post een ‘Ode aan de Ode’ brengen. Het is namelijk een traditie dat de klaroeners van de Last Post Association gerekruteerd worden bij de lokale brandweer en aldus ook het brandweeruniform dragen. Een ode aan de klaroeners die al 30.000 keer hun ode hebben gebracht aan de gesneuvelden, en een ode aan de wereldwijde solidariteit onder brandweerlieden.

Om het evenement meer impact te geven, roepen de Provincie, de Last Post Association en Wim Opbrouck daarbij brandweerkorpsen op om op donderdag 9 juli 2015 om 20 uur ’s avonds (GMT +2) brandweerkazernes overal ter wereld open te stellen en een gezamenlijk programma aan te bieden met onder andere een moment van stilte en een voorgelezen tekst van intendant Wim Opbrouck ter ere van de Last Post.

Om te slagen in hun opzet doen de Provincie en de Last Post Association onder andere beroep op Belgische brandweerkorpsen. De Belgische korpsen kunnen hun internationale vertakkingen aanspreken. Ze werden hiervoor reeds schriftelijk aangeschreven.

De geïnteresseerde (inter)nationale brandweerkazernes kunnen zich inschrijven via lastposttribute@west-vlaanderen.be.  

De 30.000e Last Post kadert in GoneWest, het culturele herdenkingsprogramma van de Provincie West-Vlaanderen.

De Last Post

De Last Post is in oorsprong het klaroengeschal dat in het Britse en andere legers het einde van de werkdag aankondigde. Sinds 1928 organiseert de Last Post Association in Ieper elke avond een plechtigheid onder de Menenpoort waarbij dit klaroengeschal weerklinkt (met uitzondering van de oorlogsjaren 1940-1944). In deze context is de Last Post het definitieve vaarwel aan de gesneuvelden.

De Last Post Association stelt zich tot doel deze traditie eeuwig in stand te houden. Door weer en wind, sneeuw en zon, blazen deze vrijwilligers elke dag opnieuw hun vaarwel aan de gesneuvelden. Maar meer dan dat wil The Last Post Association bijdragen tot alles wat de betekenis van de hulde kan versterken en eerbied wekken voor alles wat de Menenpoort vertegenwoordigt: het offer en het lijden, maar ook de solidariteit, het plichtsbewustzijn en de heldhaftigheid van de soldaten die aan de strijd deelnamen. De Menenpoort, of The Menin Gate Memorial to the Missing, verzamelt de namen van 54.897 gesneuvelden uit de voormalige Commonwealth, wiens lichamen nooit teruggevonden zijn.

Meer info: www.lastpost.be | www.gonewest.be

Het boek "30.000 maal hulde aan de gesneuvelden van de Groote Oorlog"

De Last Post

Elke dag om 20.00 uur ‘s avonds. Het dagelijks eerbetoon.

Laatste berichten

Deel op