Nieuws en updates

Scroll door ons archief en verneem wat de Last Post Association allemaal doet.

01/09/2014

4e Ypres Memorial Tattoo op 28/09//2014

De 4° editie van de Ypres Memorial Tattoo wordt opnieuw georganiseerd door de “Last Post Association” en “Ypres Surrey Pipes & Drums” op zondag 28 september 2014 om 16.00h op de Grote Markt te Ieper in de schaduw van de Ieperse lakenhallen.

Het is bijna honderd jaar geleden dat duizenden troepen in en rond Ieper een verwoede strijd voerden met als gevolg een enorm menselijk drama met gigantische proporties, waar mensen van diverse nationaliteiten een zware prijs betaalden.

Ieper had in het verleden al menig bezetting weerstaan, maar nu betekende 4 jaar oorlog voor Ieper en vele gemeenten uit de Ypres Salient een totale verwoesting. De Lakenhallen, het decor waar alles zal plaatsvinden, herrees uit haar as.

Een oorlogsfotograaf die in september 1917 arriveerde, omschreef het als volgt : “De mooie toren is nu een zielige hoop bakstenen, met littekens en vol kogelgaten. De prachtige gebeeldhouwde muren zitten vol granaatscherven, waarbij geen spoor is overgebleven van het beeldhouwwerk. De beelden zijn onthoofd en de prachtige zuilen en gebeeldhouwde pilaren liggen als gevallen reuzen dwars over de verwrongen overblijfselen van daken en andere bovenbouwwerken. O, het is te erg voor woorden.”

Tijdens de oorlog marcheerden honderdduizenden Britse troepen en troepen van het Britse Rijk over de Grote Markt en langs de ruïnes van de Lakenhallen, over de Meensestraat en door de Menenpoort naar de frontlinie.

Een beschrijving door een ooggetuige van die tijd : Het was angstaanjagend om ‘s nachts door Ieper te lopen. Overal stonden de uitgemergelde skeletten van huizen en de indrukwekkende ruïnes van de eens zo prachtige Lakenhal torende over het lege plein … het enige geluid kwam van echo’s van voetstappen van de troepen in de verlaten straten en het zachte gemompel van gedempte stemmen … we lieten de stad met gevoelens van grote opluchting achter ons.

Dit was voor de beide organisaties de unieke plaats om de “Ypres Memorial Tattoo” te organiseren. Waar de gedachte bij velen al jaren speelde, werd een tattoo op de Grote Markt van Ieper in 2010 een feit.

Het doel van de organisatoren is de herinnering levendig te houden aan de soldaten die in de Ypres Salient gestreden hebben voor het herstel van de vrijheid van de stad en onafhankelijkheid van ons land.

Deze Tattoo wil tot deze herdenking bijdragen door de klok bijna 100 jaar terug te draaien en ons onder te dompelen in de sfeer van den ‘Grooten Oorlog’ via kopers, pipes en drums.

4th Ypres Memorial Tattoo on 28/09/2014

De Last Post

Elke dag om 20.00 uur ‘s avonds. Het dagelijks eerbetoon.

Laatste berichten

Deel op