Nieuws en updates

Scroll door ons archief en verneem wat de Last Post Association allemaal doet.

09/02/2017

Begrafenis Antoon Verschoot: Rouwrede Voorzitter Benoit Mottrie

Beste familie, beste klaroeners en leden van de Last Post Association, dear friends,

Antoon Verschoot is ons vorige week op 91-jarige leeftijd ontvallen. Een harde noot om te kraken, in eerste plaats voor de familie maar ook voor de Last Post Association. De talrijke aanwezigen hier vandaag en de vele reacties en boodschappen van medeleven die wij ontvingen uit binnen- maar vooral uit buitenland tonen aan welk boegbeeld Antoine was voor de vereniging.

For this reason, I would like to thank our English speaking friends for their presence here today. The rest of my address will be in Dutch, but please be assured that both the family and the Last Post Association are most grateful for the effort you have made to be here.

In 1925, terwijl de bouwwerken van de Menenpoort volop aan de gang waren, is Antoine geboren. Al snel vervoegde hij de brandweer. Op 29-jarige leeftijd, anno 1954 werd Tone op basis van zijn muzikale talenten aangesteld als klaroener in opvolging van Jozef Arfeuille. Niemand kon dan vermoeden welke speciale man onze vereniging was komen te versterken.

In 1995 werd Antoine aangesteld als Chef Klaroener: een taak die hem op het lijf geschreven was.

Het is moeilijk exact te zeggen, maar een kleine rekensom brengt ons tot cijfers die geen bijkomende uitleg behoeven:

61 jaar dienst
niet minder dan 12500 ceremonieën geblazen
Tone,

Als vrijwilliger heb je al die tijd de vereniging en haar doelstellingen op een voorbeeldige wijze vertegenwoordigd. Deze unieke prestatie verdient onze bewondering en blijft een voorbeeld voor de moderne maatschappij. Maar ook de manier waarop was fantastisch: professioneel, ingetogen en gefocust tijdens de plechtigheden en enthousiast, optimistisch en sociaal na de plechtigheid. Uw inzet en plichtsbesef waren echt uitzonderlijk.

Je was steeds ook een bijzonder begaafde vereniger, zowel in je jonge jaren met de oudere klaroeners, als later met de jonge klaroeners in je oudere jaren. Als optimist, wist je perfect hoe om te gaan met mensen, teamspirit bij te brengen, wrijvingen op te lossen en vooruit te kijken.

In de loop van de jaren groeide je uit tot het meest bekende gezicht en het uithangbord van de Last Post. Je deed dat op jouw wijze met een kwinkslag. Je was steeds bereid om met iedereen op de foto te gaan na de ceremonie. Je portret siert menig woonkamer en bureau van Ottawa tot Auckland en van Canberra tot London.

Je ontving belangrijke onderscheidingen: o.a. Ridder in de Leopoldsorde, Ridder in de Kroonorde, Honorary Member of the British Empire, Honorary Member of the Order of Australia. Maar je bleef steeds jezelf, bij hoge gasten als Queen Elisabeth en Moeder Theresa maar eveneens bij een ontroerde man uit een andere hoek van de wereld. Dat sierde je, Tone. En…Indien je niet alles verstond had je steeds een antwoord als ‘yesyesyes’ en ‘indeed’ klaar.

Je was ook een toffe gast, steeds klaar om een sigaretje uit te wisselen of een aangeboden whiskytje te nuttigen na de dienst. Maar légendarisch zijn pas echt de vele uren in de ‘Old Tom’.

Toch had je soms een klein hartje. Denk maar aan je vliegangst op het vliegtuig naar Australie, maar na enkele glaasjes werd je de entertainer van een halve cabine.

Na een zekere tijd zijn de jaren dienst toch gaan wegen. In 2014 hadden we een speciale plechtigheid voor je 60 jaar dienst, een record dat nagenoeg onevenaarbaar is. In 2015 miste je de 30.000e plechtigheid en was je fysiek verplicht de klaroen te laten staan. Het oorverdovend applaus uit enorme appreciatie op een plaats waar we steeds vragen om dat niet te doen zal ons steeds bij blijven.

Weet dat vanaf vanavond de Last Post noten niet meer enkel zullen weergalmen ter ere van de 54.896 namen op de poort, maar ook ter ere van jou.

Your legacy will live forever more.

Final Last Post for Antoon Verschoot

De Last Post

Elke dag om 20.00 uur ‘s avonds. Het dagelijks eerbetoon.

Laatste berichten

Deel op