Britse staatssecretaris voor cultuur, media en sport Karen Bradley verklaarde op dinsdag 3 januari 2017 dat de nakomelingen van diegenen die vochten tijdens de Derde Slag bij Ieper, uitgenodigd worden naar Ieper en Tyne Cot Cemetery (CWGC), om de Slag bij Passendale, in 2017, 100 jaar later, te herdenken.
De Eeuwherdenking van Passendale, de Derde Slag bij Ieper, eind juli 2017, is een sleutelonderdeel van het herdenkingsprogramma van de Eerste Wereldoorlog van de Britse overheid. Er wordt hiervoor nauw samengewerkt met de Commonwealth War Graves Commission, met de lokale partners in België – zoals de Last Post Association, de Stad Ieper, de Gemeente Zonnebeke, Westtoer/ Provincie West-Vlaanderen – en de Belgische en Vlaamse overheid.
Bij de opening van de ticketregistratie, maakte ze de plannen van de Britse Regering bekend voor de Eeuwherdenkingen van enerzijds de Slag bij Passendale op 31 juli 2017 alsook voor de herdenking van vier jaar oorlogsvoering in de Ieperboog.
De herdenking van de Derde Slag bij Ieper, ook bekend als Slag bij Passendale, start op de vooravond, zondag 30 juli, met een traditionele Last Postplechtigheid onder de Ieperse Menenpoort (CWGC). Deze plechtigheid dankt iedereen, die elke avond sinds 1928, de Britse en Commonwealth betrokkenheid en opoffering gepast herdenkt. Het publiek kan deze plechtigheid volgen op het grote scherm op de Ieperse markt.
Daarna volgt een live event, door duizenden mee te maken, op de Ieperse Grote Markt met opvoeringen en uitzonderlijke projecties op de gevel van de iconische Lakenhalle.
Op 31 juli 2017, de eerste dag van de Derde Slag bij Ieper, wordt de focus dan verplaatst naar de 12.000 graven en 35.000 namen op het memoriaal van de vermisten op Tyne Cot Cemetery (CWGC) in Passendale/Zonnebeke.
Staatssecretaris Karen Bradley: “Wij willen de 100ste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog blijven herdenken. Daarom is het vanzelfsprekend dat wij de horror van de slagvelden van de Ieperboog en vooral de velen die er hun leven lieten, herinneren. De meest zeggende beelden van nutteloosheid, modder, gasaanvallen en loopgraven komen immers van deze slagvelden.”
“De Eerste Wereldoorlog verdwijnt misschien wat naar de achtergrond maar het blijft onze verantwoordelijkheid om niet alleen deze eeuwverjaardag te herdenken maar vooral de gedachte aan allen die zoveel hebben opgeofferd levendig te houden. Ik moedig daarom alle families van degenen die vochten in Passendale – Derde Slag bij Ieper – aan, om zich te registreren voor tickets voor de herdenkingen deze zomer.”
Nakomelingen kunnen op verschillende manieren aan deze herdenking deelnemen:
- 30 juli 2017: Last Postplechtigheid aan de Menenpoort (CWGC) Ieper met beperkte subregistratie (kan niet afzonderlijk aangevraagd worden)
- 30 juli 2017: Event met passende live-opvoering op de Grote Markt en projectie op Lakenhalle van Ieper over vier jaar oorlog in de Ieperboog, geen ticketregistratie
- 31 juli 2017: Herdenking op Tyne Cot Cemetery (CWGC) Passendale met ticketregistratie
De publieke registratie is enkel voor het bekomen van tickets voor het bijwonen van de herdenkingsplechtigheid op Tyne Cot Cemetery (CWGC) op 31 juli 2017. Er worden hiervoor 4.000 gratis tickets per 2 personen verdeeld. Nakomelingen kunnen zich online inschrijven op www.passchendaele100.org vóór 24 februari 2017.
Personen die het event op zondag 30 juli op de Grote Markt van Ieper wensen mee te maken kunnen zich ook inschrijven om regelmatig updates en informatie te ontvangen. Hier geldt geen ticketregistratie.
Karen Bradley: “Terwijl de Somme vandaag een krachtige plaats in de Britse nationale gedachte inneemt, waren Passendale en Ieper, tijdens de Eerste Wereldoorlog, zeker ook veelzeggende begrippen. Het slagveld wordt er geassocieerd met verschrikkelijke gevechten en was het toneel van de eerste gasaanvallen aan het ‘Western Front’. Het verhaal van Joey the War Horse kent hier zijn oorsprong en Harry Patch, bekend als de ‘Last Tommy’, vocht in Passendale.”
“De gevechten in de Ieperboog begonnen tussen Britse en Duitse troepen in 1914 en duurden tot het einde van de oorlog. Deze veldslag was het eerste grote Britse offensief in de Ieperboog. De wreedheid en de gruwel van deze slag wordt omvat in Siegfried Sassoon’s bekende strofe “I died in hell – They called it Passchendaele”
Alle evenementen/plechtigheden tijdens de twee herdenkingsdagen, 30 en 31 juli worden ook rechtstreeks op grote schermen op de Ieperse Grote Markt en in het kasteeldomein van Zonnebeke geprojecteerd. Hierdoor kunnen mensen die geen ticket voor Tyne Cot Cemetery of Menenpoort hebben kunnen bemachtigen alles vanop een bevoorrechte plek meemaken.
CWGC Directeur Generaal, Victoria Wallace, voegt toe: “De Commonwealth War Graves Commission is vereerd dat twee van onze meest bezochte sites in Ieper en Zonnebeke hun gastvrijheid verlenen om de evenementen van de Britse Overheid in goede banen te leiden. Dit toont het grote belang van de laatste herdenkingsplaats van duizenden Britse en Commonwealth soldaten die sneuvelden in de Ieperboog gedurende 4 jaar gevechten. We hopen dat de bezoekers die deelnemen aan de evenementen ook tijd nemen om meer van onze begraafplaatsen en sites in ‘Flanders Fields’ te bezoeken.
Commissaris-generaal voor de Herdenking van de Eerste Wereldoorlog Paul Breyne: “De Belgische regering is heel erg geëngageerd om zijn steun te verlenen aan de organisatie van dit groots historisch evenement. Het is voor de Belgische bevolking en de regering van groot belang dat iedereen herdacht wordt die het grootste offer heeft gebracht voor vrijheid en vrede. We kijken ernaar uit om de Britse burgers en bezoekers van andere naties te ontvangen ter nagedachtenis van degenen die, honderd jaar geleden, met veel toewijding en moed vochten in deze allesverwoestende veldslag.”